תשישות ואיכות חיים
מאת: ד"ר תמיר צמח N.D
המאמר הקודם עסק בשלבים השונים בתסמונת ההסתגלות הכללית,כשלב בהבנת מצבי התשישות והכאב המתמשכים, מאמר זה יעסוק בתופעה של אפיסת כוחות והשפעתה על רמת ה-wellness - תפקוד תקין ומאוזן של כל תחומי החיים של הפרט – בריאות הגוף והנפש.
מצבי תשישות קיצוניים בין אם מקורה נפשי, פיזי או כתוצאה מכאב מתמשך משפיעים ישירות על יכולתנו להגיב בצורה אפקטיבית מול אתגרי החיים היומיומיים העומדים בדרכנו. התשישות תתבטא ברצף תגובות במישורים רבים ומגוונים ברמה הגופנית, התנהגותית, רגשית וקוגניטיבית, תגובות המעוררות לעיתים קרובות מצוקה ופחד מכשל מערכתי, מחלה איומה הפושטת בגופנו ולעיתים אף ריצה בהולה לחדר המיון מחשש להתקף לב וכדומה.
הכרת תגובות אלו, תתרום רבות להבנת והכרת גופנו ותגובותיו, מודעות החיונית והכרחית בדרך לריפוי עצמי.
מישורי התגובה האפשריים בזמני תשישות ודחק מתמשכים:
1. תגובות פיזיולוגיות
תגובה פיזיולוגית של מערכת העצבים המרכזית במצבי דחק, היא נטרול חלקי של המערכות שאינן חיוניות להתמודדות עם האיום.
בעקבות דומיננטיות של מערכת העצבים הסימפטתית הגוף מגיב למתח בסדרה של שינויים הורמונליים ואימונולוגיים : רמת הורמוני הסטרס (סטרואידים) עולה, הדרישה לסוכר עולה, התנגודת החיסונית יורדת, מנגנוני השינה מופרעים ולרוב יורגשו מספר תופעות גופניות, כגון: כיווץ השריר הגורם להרחבת אישון העין, הגברת הזעה, הרחבת הברונכי ולעיתים קשיי נשימה, הגברת קצב הלב, רפיון או ספסטיות של חלקים במערכת העיכול המוביל להפחתת תנועתיות המעי (עצירות,שלשול לסירוגין), פגיעה במנגנוני רעב שובע והצמא, והפרעות שונות ביציאות, רפיון של שריר שלפוחית השתן וסגירת הסוגרים עד כדי שלפוחית רגיזה או עצירת שתן, הפרעות במטבוליזם - מצבי פירוק מואצים של שריר ושומן שיתנו ביטוי בנטייה להשמנה או מצבי רזון לא תקינים.
2.תגובות התנהגותיות
דחק ברמה נמוכה עד בינונית ישפר את תפקודו של האדם בזמן ההתמודדות. כאשר הדחק ברמה גבוהה ונמשך זמן רב, הדבר יפגע ביכולת ההגבה, ויתבטא באחת מ- 3 ההתנהגויות: תוקפנות, נסיגה, שיתוק או קיפאון.
3.תגובות רגשיות
במצבי דחק נוטים תכונות אופי ודפוסי התנהגות להקצין. אדם זהיר בטבעו, במצבי לחץ יהפוך לזהיר מאוד ולעיתים אף חרד. אדם תוקפן בזמנים רגילים, במצבי לחץ הופך לאגרסיבי ואלים. תגובות רגשיות בולטות בשכיחותן הן: חרדה,כעס ודיכאון.
4. תגובות קוגניטיביות
התגובות הקוגניטיביות במצבי לחץ באות ליידי ביטוי ב- 4 מישורים:
i. חשיבה - תכנים רגשיים מקשים על ארגון המחשבות ביעילות ובהיגיון ויוצרים קושי להחליט החלטות או לפתור בעיות.
ii. דימויים - The Worst Case Scenarios נטייה לדמיין מצבים מפחידים העלולים להתרחש בכל רגע. התחושה, כי נוצרת שרשרת בלתי פוסקת של מצבים קשים כאשר כל מצב גורר מצב קשה יותר, עד הגעתו של האסון הנורא.
iii. קשב - קושי להתרכז ולשמור על רמת קשב רציפה נפגעת, גירויים לא רצויים מקבלים דומיננטיות, ונוצר קושי להפריד בין העיקר לטפל.
iv. זיכרון - פגיעה בזיכרון והופעת מצבי BLACK- OUT שכחה ואיבוד חוש התמצאות רגעי.
תהליך ההבראה על פי הגישה הנטורופתית ממצבי תשישות ארוכי טווח, דורש התמדה ושינוי איטי ומסודר של סגנון החיים הקלוקל שהביא את האדם למצב זה.
בכדי להבין ולטפל במקורות התשישות, תחילה יש לבלום את תהליכי השחיקה.
במאמר ההמשך אפרט את השלבים הראשוניים (עזרה ראשונה) בהתמודדות מול מצב אפיסת הכוחות (תשישות).
התכנים המופיעים בדף זה נועדו לספק אינפורמציה כללית בלבד, לא ניתנו על ידי מוסד רפואי, אינם מהווים חוות דעת מקצועית, המלצה, תחליף להתייעצות עם מומחה או קבלת ייעוץ רפואי.